subscribe: Posts | Comments

Allt om vals

Kommentarer inaktiverade för Allt om vals
Allt om vals

Vals är en pardans i tretakt som har en lång historia och som det finns flera varianter av. Valsen dansas till musik med tre slag i takten, ofta med betoningen på första slaget. Vals är relativt enkelt att lära sig för många och det är därför den är så populär. Den kan dansas i helt olika sammanhang såsom folkdans, s k tiodans samt även inom argentinsk tango.

Olika typer av vals

Det finns flera sorters valser: gammelvals, wienervals, bröllopsvals, folklig vals, engelsk vals, bostonvals och ländler. Wienervals och folklig vals är snabbare varianter av dans medan ländler, boston och engelsk/amerikansk vals är de långsamma danserna. Bröllopsvalsen är ingen särskild vals utan är helt enkelt den som brudparet inleder bröllopsdansen med och kan dansas till valfri musik i tretakt. Modern vals kan sägas vara en blandning av flera sorters valser, ofta de långsammare engelska eller amerikanska valserna som utvecklats ur bostonvalsen.

Historia

Valsen har dansats i över 400 år. Redan på 1500-talet fanns vals i Frankrike, då under beteckningen La Volte från Provence. Den är egentligen väldigt olik den moderna valsen, men är en slags långsam variant av vals. Den s k ländler dansades i Sydtyskland och Österrike och var en föregångare till wienervalsen som ofta dansades till Strauss’ kända orkestermusik från 1700-talet. I England utvecklades den s k bostonvalsen under slutet av 1800-talet. Den långsamma bostonvalsen ledde i sin tur till den engelska valsen som kom omkring 1910. Den amerikanska valsen påminner om den engelska, men har lite andra turer.

Dansteknik

Dansen är relativt enkel att lära sig. Grundtekniken är densamma för all sorts vals och bygger på tretakten i musiken genom att man tar ett steg på varje taktslag. Kavaljeren dansar höger, vänster, höger och samlar (ihop fötterna), sedan vänster, höger, vänster och samlar.

Damen dansar likadant, spegelvänt. Dansparet har då dansat sex steg och är tillbaka på samma utgångspunkt. Eftersom musiken går i tretakt, så innebär det att två takter har gått sedan första steget. I musiken betonas första slaget i takten medan det varierar beroende på valstyp. I gammelvals och liknande varianter betonas det första slaget, ofta genom ett lite längre steg. I engelsk vals och wienervals betonas däremot alla steg lika mycket. Wienervals har ofta en lite mer svävande stil där man ser dansparet glida över golvet i uppsträckta kroppspositioner och damen med en lätt bakåtlutad nacke.

Musiken

Musiken är mycket varierande beroende på genre inom valsen. Det enda viktiga är att taktarten går i tre fjärdedelstakt (eller möjligen sex åttondelstakt). Takterna hör ihop två och två (utom i 6/8-delstakt). Därutöver är musiken ofta indelade i fraser om 8 eller 16 takter.

Ordet wienervals kommer just av att denna typ utvecklades i Wien och blev väldigt populär i slutet av 1700-talet. Tonsättare som Johan Strauss d ä och Johan Strauss d y komponerade musik som folk kunde dansa till. Det mest kända stycket är An der Schönen blauen donau av J Strauss d y.

Vals i Sverige

I Sverige utvecklades valsen ihop med den folkliga musiken under 1800-talet och på så vis uppstod gammelvals eller folklig vals. Den dansas ofta till fiol- och dragspelsmusik. Det finns idag många företag och föreningar som arrangerar danskvällar och danskurser. På vals.se kan man hitta något i hela Sverige.

oktober 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031