subscribe: Posts | Comments

Att dansa Tango

Kommentarer inaktiverade för Att dansa Tango
Att dansa Tango

Med Let´s Dance intåg i den svenska TV soffan blev danshysterin större för varje år det fortsatte visas. Tangon är dock förmodligen en av de minst kända danserna, inte många vet hur man dansar Tango, ännu mindre kanske faktiskt dansar. Vi svenskar kanske förknippar den långsamma lite halvt stela dansen med grannlandet Finland som verkar ha en förkärlek för dansen och många svenskars första kontakt med Tango har kanske varit en sen kväll på finlandsbåten.

Hemma i Sverige är Tango kanske inte lika fullt så populärt men det finns tillräckligt med intresse för att det ska finnas kurser varje vecka. Under 3 sommardagar i juli anordnades dessutom en Tango festival i Rättvik och ett liknande inslag anordnades även i Bornholm och i Malmö under sommaren. Tango är här för att stanna och har ökat i popularitet under de senaste 10 åren, men vad är egentligen Tango och vart förutom på tangofestivalerna och kanske hemma i vardagsrummet kan man utöva dansen?

Tangons ursprung

Tango sägs ursprungligen komma ifrån Buenos Aires omkring slutet av 1800 talet. Pardansen som blev en riktig modedans spred sig till Europa ifrån Paris i början av 1900 talet. Här gjorde den ett stort avtryck i vårt grannland och en finsk version av den argentinska tangon uppkom. Det finns även en mängd av andra olika europeiska versioner och alla skiljer sig något ifrån varandra. De alla europeiska versionerna har dock något gemensamt och det är att den också skiljer sig relativt starkt från den ursprungliga argentinska tangon. Den argentinska tangon är den som är störst i Sverige och den har också flest utövare.

Tangons ursprung
Tangons ursprung

Kroppshållningen är viktig när det kommer till att dansa Tango korrekt. Den räknas som en av de svåraste danserna då den inte har några egentliga rätta turer, det innebär att man inte riktigt vet vad nästa steg är. Många utövare anser att improvisationen av dansen gör att den också rymmer fler olika sorters känslolägen. Oftast förknippar man tangon som melankolisk men lika många möjligheter finns till att utrycka känslor såsom glädje, passion eller drama. I och med att man inte har några egentliga rätta turer så har mannen därför också en viktig roll i att föra och kvinnan har även hon en viktig roll i att följa. I den traditionella klassiska tangon släpper man aldrig på omfamningen av sin partner medan man i den moderna tangon både kan släppa varandra för att sedan omfamnas igen.

Lära sig Tango på våra breddgrader

Befinner man sig inte i Tangons hemland Argentina så kan man såklart även lära sig dansa hemma i Sverige också. Numera anordnas många kurser på plats, många av dem lite billigare medan några av dem också är lite dyrare. Vill man inte spendera pengar utan kanske endast lite mer av sin tid så finns det även mängder av gratiskurser på nätet. Det enda du behöver då är en danspartner och ett större rum för att faktiskt öva i.

oktober 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031