subscribe: Posts | Comments

Balett och Capoeira

Kommentarer inaktiverade för Balett och Capoeira
Balett och Capoeira

Balett och Capoeira är två danstyper med en gammal historia. Det danserna har gemensamt är att de utvecklats i olika former sedan dess och att de fortfarande utövas. Balett är viktigare för dagens danser än man kan tro då baletten faktiskt är ursprunget till väldigt många av de danser som idag dansas i den västerländska kulturen. Balett utvecklades under 1400-talet i Italien där dansen kallades för Baletto. Baletto kommer i sin tur ifrån ordet ballo som betyder dans. Dansen utövades enbart i Italien fram tills att Katarina av Medici förde baletten till Frankrike någon gång i mitten av 1500-talet. Den första baletten som uppfördes i Frankrike blev väldigt populär och snart uppfördes allt fler och fler baletter. I och med detta så var det i Frankrike som baletten blev verkligt populär, inte i Italien där den hade sitt ursprung. Baletten spreds sedan vidare till andra länder och kom till Sverige år 1638 då den introducerades vid drottning Kristinas hov på Stockholms slott.

Dagens moderna balett började utformas på 1800-talet och är den form av balett som vi idag kallar klassisk balett. Innan utfördes balett endast av män, nu började kvinnor dansa balett också. Detta hade att göra med kvinnornas stora kjolar som hindrade de från att dansa balett. Nu kom lättare klädedräkter vilket gjorde att kvinnor kunde börja dansa balett. Det var även på 1800-talet som baletter kunde fylla en hel afton och kallades då helaftonsbaletter.

Den klassiska baletten fick ett starkt fäste i både Ryssland och Frankrike där de flesta stora klassiska baletterna kommer ifrån. Från Ryssland kommer baletter som Svansjön, Törnrosa, Nötknäppare, Don Quijote, Askungen och Romeo och Julia. Från Frankrike kommer baletter som Giselle, Coppelia och Sifiden. Balett är idag en populär dans i väldigt många länder och dess danskultur lever i allra högsta grad vidare.

Capoeira

Capoeira är en afro-brasiliansk konstform som kombinerar stridstekniker med musik, sång, dans och filosofi. Dansen utvecklades av afrikanska slavar i Brasilien. Då capoeira utvecklades bland de lägst stående i samhället finns inte mycket dokumenterat om dess ursprung. Det börjar dock med att portugiserna transporterar slavar från Afrika till norra Brasilien på 1550-talet. Om de afrikanska slavarna tog med sig capoeiran från Afrika eller om den utvecklades i Brasilien är dock osäkert.

Slaveriet avskaffades år 1888 och de som varit slavar flyttade in till städerna där krigsdansen tyvärr användes mest till blodiga gäng- och gatustrider. Capoeira förbjöds av myndigheterna och i och med det började krigsdansen att dö ut. Den räddades dock i början av 1900-talet nästan uteslutande av en man vid namn Mestre Bimba.

Han utvecklade capoeira regional och han och ett par lärlingar visade upp capoeira för ett par diplomater som var på besök och som blev riktigt imponerande av denna form av krigsdans då de aldrig sett något liknande förr. Förbudet mot capoeira upphävdes strax därefter. Då många tyckte att capoeira regional blev alltför sport- och motionsbetonad utvecklade några capoeira angola för att bevara den äldre capoeirans tradition. Båda dessa två former utövas än idag och capoeiran fortsätter än idag att utvecklas.

oktober 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031