subscribe: Posts | Comments

Dans och dess ursprung

Kommentarer inaktiverade för Dans och dess ursprung
Dans och dess ursprung

Dans har varit en viktig del för människan genom årtusendena och fortsätter vara en viktig del av våran värld än idag. Dans är och har varit en viktig del i den religiösa kulten och med tiden så har allt fler olika former av dans utvecklats.

Man får anta att dans har funnits så länge människan stått på två ben. De äldsta arkeologiska bevisen för dans är målningar i Indien som tros vara cirka 9 000 år gamla. Man har även hittat dansfigurer på egyptiska gravmålningar från 3 300 f.Kr. Det tros att dans var en viktig del i att skicka historier från generation till generation innan man uppfann det skriftliga språket. Högtidligheter firades med dans runt om i världen och även vid religiösa evenemang var dans vanligt.

Att dansa vid högtidligheter och vid religiösa sammankomster är vanligt ännu idag. I Grekland använde man sig även tidigt i historien av krigsdanser och efterhand utvecklades dansen till en konstform där. I romarriket dansades det vid de religiösa festerna. Bland naturfolken har dans skett i form av olika ritualer sedan urminnes tider. I Norden dansade vi också mycket tidigt och man vet att i början av 1000-talet dansade vi till visor som sjöngs av de dansande själva. Det var också vanligt att varje dansare hade en speciell roll i dansen att utföra. Social dans i form av olika sällskapsdanser finns det bevis på att de dansades på 1400-talet men de hade då ingen ordentlig koreografi. Danserna fick namn som ballo, saltarello och roto.

Från samma århundrande finns de första nedskrivna dokumenten av olika former av danser. En dans ifrån Bryssel kallad basse dance spred sig även runt om i Europa under denna tid. Under de följande århundradena fortsatte nya former av danser att dyka upp och Frankrike och England blev många av dessa nya dansers ursprung. Dansen Kadrilj uppstod i Frankrike på 1600-talet och blev snabbt den populäraste dansen där men även i England. Vals antas också ha kommit ifrån Frankrike och blev även den populär. Samtidigt utvecklades också inhemska folkdanser i olika länder och även inom olika delar av ett land. Dessa danser spreds aldrig utan höll sig inom gränserna för där den uppfanns och många av dessa folkdanser anses idag vara en del av kulturen som är viktig att bevara.

Teatralisk dans och deltagande dans

Teatralisk dans är främst avsedd som en dans som berättar en historia och framförs inför åskådare. Den sker vanligtvis på en scen och man framför sin berättelse med sådant som mimning, klädsel och landskapet omkring sig. Exempel på sådana danser idag är modern dans, klassisk indisk dans och kinesiska och japanska sång- och dansdrama. Deltagande dans är danser som utförs som en social aktivitet i grupp eller par. Deltagande dans skiljer sig därmed från den teatraliska dansen då den inte är avsedd för åskådare. Inom den deltagande dansen använder man sig ofta av samma rörelser och steg, men det finns undantag. Till exempel inom ravekulturen kan stora folkmassor dansa bredvid varandra men ändå individuellt.

september 2021
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930