subscribe: Posts | Comments

Danskonvention i USA

Kommentarer inaktiverade för Danskonvention i USA
Danskonvention i USA

Om du precis som jag gillar att dans då borde du läsa vidare. Jag har nämligen varit på mitt första dans-konvent och det var min bästa semestervecka någonsin! Våga åka själv om du inte har någon som vill följa med, det kommer dansare från hela världen och många åker faktiskt ensam. SKulle nog säga att det var till och med en fördel att göra det för då blev man mer öppen att lära känna andra på ett annat sätt.

Danskonventioner är evenemang som består av många olika klasser från många olika koreografer som vanligtvis är välkända för dansvärlden. Den jag åkte på varade under en hel vecka och där fanns typ alla dansstilar man kan tänka sig och med lärare från hela världen.  Många olika dansstudior deltar också i dessa konferenser för att lära sig nya stilar och dansa i en annan atmosfär. Att ta en klass från en annan koreografi kan hjälpa dig att hitta din egen unika stil samt lära dig att dansa utanför din lokala studio eller grupp. Vissa koreografer går till och med på konferenser för att ta kurs för att se till att deras arbete följer dagens populära stilar. Under en vanlig dag på ett konvent väjer man inför varje dag vilka klasser man vill ta, det finns såväl teoretiska som praktiska träningar men de flesta väljer förstås att dansa.

En dag på dansläger

Det börjar alltid med ett tidigt morgonpass som inte helt ovanligt har någon slags terapeutisk dans eller mix med någon form av yoga eller liknande. Sedan fortsätter det hela dagen och man avgör själv när man vill ta pauser men de allra flesta tar lunch ungefär samtidigt. En kul grej som jag enbart sett på tv innan var att det även pågick auditions för de mer seriösa dansarna. Auditionen var i slutet av konventet, det är ofta för dans stipendiater att tävla på vissa tävlingar gratis eller åka på fler konvent gratis. Denna process är ungefär som en verklig audition där du får ett nummer och måste utföra en rutin du just har lärt dig, ofta med improvisering före och efter att dansen börjar.

Några av de mer berömda dans konventionerna inkluderar JUMP, Wild, Tremaine och NUVO, det låter som överkurs för mig men var så intressant att uppleva. De flesta danskonventioner är också värd för danstävlingar på natten, vilket också gör upplevelsen ännu roligare men ändå utmattande. För professionella dansare så anses det meriterande att delta vid många stora event, men det är inte bara för proffsdansare. Kolla dock noga innan så att du inte skulle råka hamna på ett som inte har den inriktning du önskar.

Utvecklande på flera nivåer

Under konventet så fanns även plats för djupare diskussioner kring just dans och vad den betytt för oss. Det fick mig att analysera mitt eget dansande vilket var väldigt givande. En lektion som dans har lärt mig är disciplin. Inte bara har jag lärt mig att lyssna och respektera läraren, utan även fått lära mig självdisciplin. Till exempel när en lärare ger dig en korrigering måste du tillämpa den korrigeringen. Endast du har kraften att peka foten eller räta ut benet helt. De flesta saker i vanlig dans är inte naturliga och kräver ständig uppmärksamhet tills du gör rätt och det går automatiskt, många afrikanska danser dock går på mer känsla och att enbart använda rörelser för att följa musikens rytmer. Dansen har även varit en stor stressavlastare under hela mitt vuxna liv.

Kul på kvällstid

Vi umgicks mycket under kvällarna, det var en trevlig stämning och alla liksom trivdes tillsammans. Eftersom rummen var enkla och små så blev allrummet vid köket en naturlig mötesplats de kvällar och nätter som vi inte hängde i salen som körde inofficiella dans-battles. Några hade sina instrument med sig, en kille hade gitarr och en annan munspel, så det blev en hel del spontansång. Det är verkligen något speciellt med musik live. Det blir helt enkelt mer levande än om man spelar musik från Spotify eller så, även om det också fyller sin funktion vid de flesta tillfällen.

Några av tjejerna satt varje kväll och stickade, de var nästan helt besatt av att sticka. Men det var bra för mig för jag fick mig ett par nya, varma yllesockar! Jag och en tjej från Holland och en äldre man från Kanada hade ett gemensamt intresse, att spela spel som utmanar våra hjärnceller. Spel där man får tänka lite, det roliga var att de sidor och de appar vi spelade på funkade för oss alla liksom, spelens språk är universiella. Jag visade dem sudokukryss (där man kan välja nivåer, från nybörjare till extrem) och pokerstarsonline (där de flesta roliga bordsspel och spelautomater kan hittas). Sedan visade de liknande sidor för mig, det fanns även sidor vi kunde spela tillsammans. Så att säga att vi hade mysiga kvällar och en fantastiskt dans-vecka är att underdriva. Den var mer än så. Hela gruppen har planerat att åka på samma vecka nästa år igen!

september 2021
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930