subscribe: Posts | Comments

Den kända föreställningen Svansjön

Kommentarer inaktiverade för Den kända föreställningen Svansjön
Den kända föreställningen Svansjön

Svansjön kom till i slutet på 1800-talet. Det var på Bolsjojteaterna i Moskva som den 1977 hade premiär. I början blev den inte så populär men under 6 år gavs ändå 33 föreställningar. Den omarbetades flera gånger och musikstycken från Tjajkovskij byttes ut eller togs helt enkelt bort. När komponisten senare avled trodde man att föreställning skulle tappa all framtid. Det var när det året efter gavs en minnesföreställning som intresset började komma.

Nu hade en viss del av koreografin ersatts och med de ökade intresset så beställdes genast en ny föreställning. Nu ändrades koreografin i akt 1 och 3 och en ny akt, 4, lades till. Under den här tiden gick tsaren bort och föreställningen sköts upp. Den nya Svansjön hade premiär i Sankt Petersburg 1895 och nu kom den att bli en riktigt stor succé. Den italienska gästballerinan Pierina Legnani dansade i Odette-Odiles roll och hon blev en storslagen succé. I Sverige hade Svansjön premiär först år 1953. Det var på Stockholmsoperan som föreställningen sattes upp och den gjorde återigen ett besök nio år senare år 1964. Svansjön har genom åren haft ett 100-tal uppsättningar i Sverige och sluten har varierat. En del med mer lyckliga slut än de andra.

Svansjöns handling

Svansjön utspelar sig som en gotisk fantasi i Rhenlandet. Historien är en kärlekshistoria samtidigt som den räknas som en av de mest mystiska baletterna. Det börjar med att prinsen Siegfried förälskar sig i en svan. Den här svanen är egentligen en prinsessa. Hennes namn är Odette. I handlingen finns såklart en bov med och det är Rothbart som är den som tidigare förtrollat Odette. Det som är originalversionen är att Siegfried bryter vingarna på Rothbart. Odette blir då befriad och när hon övergår i mänsklig form blir hon och Siegfried ett förälskat par. Den här versionen har gjorts i både Kina och Ryska uppsättningar.

Originalversionens lyckliga slut

De flesta tror att Svansjön har ett tragiskt slut. Originalversionen har inte det, men den som började sättas upp från 1895 har haft ett tragiskt slut. Det blir ofta en missuppfattning här om att Svansjön från början hade det tragiska slutet, vilket alltså inte stämmer. Det centrala i Svansjön är kampen mellan kärleken och ondskan. Den här kanmpen visar genom hela föreställningen de olika världen. Den vita svanen Odette mot den svarta svanen. Idag kännetecknas Svansjön av att vara en av de mest krävande baletterna för en ballerina och de som har spelat rollen Odette har ofta blivit väldigt kända. Svansjön har genom åren visats i en mängd olika bearbetningar i andra media. I flera filmer finns vissa av akterna med. I filmen Dracula från 1931 finns ledmotivet från akt 2 med och den fanns även med i filmen Mumien vaknar som kom ut 1968. Det har också gjorts en fri tolkning av Svansjön genom filmen Black Swan som kom ut 2010. Förutom dessa har det gjort en parodi av dansen av en rollfigur och i Japan har det producerats en animerad version av historien.

oktober 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031