subscribe: Posts | Comments

Flamenco

Kommentarer inaktiverade för Flamenco
Flamenco

Flamencon är en konstform som innehåller både dans, sång och musik. Det som är mest karakteristiskt för flamencon är den stolta hållningen, de starka känslorna, stampande fötter och klappande händer. Men även dess tillhörande klädstil med långklänning, klackskor och stolta kroppshållning. Äkta flamenco skor är försedda med järnnubbar som ger en extra effekt i stampandet.

Det är en speciell känsla att se och uppleva en riktig flamencouppvisning, det är glädje, sorg, skratt och gråt i ett och samma andetag.

Ursprung

Man vet inte exakt flamencons ursprung. Man tror att den har rötter från Spanien. Tittar man närmare så kan man även urskilja ursprung från både den muslimska, judiska och romska kulturen. Många hävdar också att den har ursprung från Grekland, Marocko och medelhavsländerna. Flamencon förknippas med andalusien i Spanien och det är här den har utvecklats de senaste femhundra år. Ursprungligen så var det endast sången men tids nog så kom gitarren och dansen.

Flamencon var som mest populär mellan 1800-talets mitt och fram till 1920-talet.

Olika former av flamenco

Det finns flera former av flamencon. Några av dom är soleares, alegrías och zapateado.

Soleares är den formen som anses vara ursprunget till flamencon. Det är en tre eller en fyrradig textrad som innehåller rim eller halvrim mellan orden i textraden. Ofta handlar texterna om romantik, sorg och död. Dessa sånger framförs i lugnt tempo. Det innebär inte att dansen blir lugn. Det är mycket känsla i dansen.

Alegrías har en gladare ton och går i 12-takt. Denna formen är glädjefylld och har lättsamma texter och en mer erotisk typ av dans.

Zapateado är den formen av flamencon som kännetecknas av dom hårda fotstamparna och handklapparna.

flamenco.nu kan man b la läsa mer om flamencon och flamencon i Sverige.

Dansen

Det är både män och kvinnor som dansar flamenco men det är inte en pardans i den bemärkelsen. Mannens dans är mer strikt och de har mer rytmiska stampar än vad kvinnorna har. Man brukar säga att mannen dansar från midjan och nedåt. Han har en stolt hållning och ett starkt känslouttryck. Kvinnorna har ett mer feminint uttryck i dansen. Framförallt ska hon vara sensuell i sin dans och hon rör mycket på överkroppen, armarna och händer. Dansen är ofta mycket komplicerad. Det kan vara upp till ett tiotal personer som hjälper till med fingerknäppningar och handklappningar, dom kallas palmeros. Dom är experter på rytmer och har upp till 80 grundrytmer som dom ska kunna.

Musiken

Sången ackompanjeras oftast av gitarr eller cajon. Vissa sånger ska dock sjungas a cappella.

Cajon är en typ av slagverksinstrument och ser ut som en låda. Man sitter på själva lådan och slår med händerna på lådans ena sida. Man stampar och klappar eller knäpper med fingrarna i takt till musiken. I vissa typer av flamencon t ex fandangon används kastanjetter. Det är en typ av skallerinstrument som är gjort av kastanjeskal. Kastanjeskalen är urgröpta och man har dom mellan tummen och övriga fingrar. De används vid dansen och slås ihop i takt till dansen.

oktober 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031