subscribe: Posts | Comments

Foxtrot – vi har vår egen variant i Sverige

Kommentarer inaktiverade för Foxtrot – vi har vår egen variant i Sverige
Foxtrot – vi har vår egen variant i Sverige

Det finns flera olika typer av foxtrot. Vi har en variant i Sverige och den skiljer sig rätt mycket från den som finns i England och USA. Den svenska versionen kom att utvecklas från två skådespelare. Det var Harry Fox som kom att bli den som tillsammans med sin dansös Yansci Dolly satte grunden för foxtrot. De danser som han sades ha som förebilder var twostep, tango och one-step. Foxtroten lanserades 1914 och samtidigt  kom den dansen som kallas castle foxtrot. Från början hade foxtrot ett högre tempo och innehöll bland annat lite hopp, men för att passa en större grupp människor togs hoppen bort och dansen gjordes mer enkel. Lite senare sänktes även tempot och det var under 1920-talet som foxtroten kom att få den moderna stil som sedan har funnits kvar.

Foxtrot kommer till Europa

Eftersom första världskriget pågick under tiden som foxtroten hade sin första era dröjde det fram till 20-talet innan den hittade till Europa och Sverige. Nu råder det lite olika uppfattning om vilket land foxtroten först kom till. Några säger England medan andra säger Tyskland. Det handlar om funderingar på om dansen hittade över Atlanten före eller efter första världskriget. När den hade kommit till Europa utvecklade sig foxtroten och gick över i två kategorier. Den ena var slowfox och den andra var quickstep. Idag är de tre helt olika danser och de två avstickarna räknas inte in som foxtrot längre. Slowfox heter också foxtrot international style på engelska. Från början dansades foxtrot till musikstilen ragtime.

Svensk foxtrot

Den variant vi i Sverige har på foxtrot är inte densamma som dansas i övriga världen. En studie har gjorts och den variant vi i Sverige dansar dansas även i  Norge, Danmark, Tyskland och Österrike. Det är turerna som varierar och den vi har är slow, slow, quick, quick medan den amerikanska ofta har samma, men ibland även har slow, quick, quick, slow, quick, quick. I Schweiz har de en variant som de kallar foxtrot, men inte liknar någon annan stil av foxtrot i världen. Idag dansas inte foxtrot i England och Frankrike även om foxtroten började sin europeiska bana i England. I foxtroten finns olika typer av fattningar.

I de flesta länder är fattningen för foxtrot densamma som den vi har i Sverige. Det skiljer en del på fattningen beroende på var man dansar. Olika dansgolv har olika tradition och det skiljer sig även mellan modern och traditionell foxtrot. En fattning som är väldigt lik valsens finns också. Fattningen kan också gå till så att tjejen håller om killens nacke med vänstra handen samtidigt som hon har den högra på hans höft. I och med filmen Dirty Dancing blev det populärt med en mer vågad variant. Den kallas bland annat för mysfox eller dirty fox, men den kräver också att dansarna är lite mer erfarna. I den här varianten krävs det bättre balans tillsammans med en  mer utvecklad känsla för rörelsemönster. Dansarna behöver också ha en välplacerad tyngdpunkt och anpassa dansen efter musiken samtidigt som de visar hänsyn till de andra dansparen.

 

september 2021
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930