subscribe: Posts | Comments

Let´s dance

Kommentarer inaktiverade för Let´s dance
Let´s dance

Dansen i Sverige fick ett riktigt uppsving  i och med att tv-programmet Let´s Dance började visas på TV4. I Sverige började det visas 2006 och har ägt vårens fredagar på TV4 och svenskarna har bänkat sig framför tv:n för att se sina favoritkändisar gå från nybörjare till fullfjädrade proffs på dansgolvet. I början av säsongen är det mellan tio och tolv par som är med och tävlar. Varje vecka ska paret lära sig en ny stil för att på fredagen kunna visa upp sina färdigheter i vad de har lärt sig under veckan som gått. Tävlingen går till så att de dansar i direktsändningen framför både en jury och TV-tittarna som får vara med och rösta på sin favorit. I juryn sitter fyra eller fem personer och ger poäng på skalan ett och tio.

Tio är högsta poäng. Poängen från alla jurymedlemmar slås ihop och ett resultat bildas. TV-tittarna kan sedan sätta igång och rösta på den de anser ska få stanna kvar i tävlingen. Det totala resultatet kommer från att hälften av resultatet kommer från juryn och hälften från tittarna. När resultatet är avgjort är det ett par som åker ut ur tävlingen och ett som står som vinnare. Poängställningen avgörs genom att det par som kommer sist får ett poäng och sedan räknas det upp till det par som fått högst poäng.

Det sker en poängräkning från juryn och en från tittarna. Om det är två par som ligger på sista plats är det paret med minst tittarröster som åker ut. I den första omgången brukar inget par röstas ut utan alla går vidare till omgång nummer två. Det som händer istället är att poängen för båda de första omgångarna slås ihop.

Det finns lite roliga fakta om Let´s Dance.

Dansaren Tobias Karlsson var med i hela nio säsonger innan han säsong tio tog en paus.  I de första säsongerna av programmet var det Maria Öhrman, Dermot Clemenger, Ann Wilson och Tony Irving som satt som medlemmar i juryn. Maria Öhrman byttes till säsong sex ut och på hennes plats kom istället Isabel Edvardsson in. Ännu en förändring gjordes 2012 då antalet jurymedlemmar togs ned till tre. Kvar fanns  Clemenger, Wilson och Irving tills Clemenger ersattes av Cecilia Lazar.

Det är också några medlemmar som tidigare har deltagit i det omåttligt populära programmet Idol och även jurymedlemmarna från programmet Idol har medverkat i Let´s Dance. Anders Bagge, Kishti Tomita, Laila Bagge och Nikki Amini har alla svängt sina lurviga ute på dansgolvet.
En av programledarna från Let´s Dance har även medverkat i programmet även om hon inte kom så långt då hon slutade på tiondeplats. Det var Agneta Sjödin som stod för bedriften.

Genom åren har en rad proffsdansare medverkat i programmet och proffsdansaren Cecilia Ehrling har lyckats vinna hela programmet fyra gånger och står för den största bedriften. Annika Sjöö har vunnit en gång och kommit tvåa en par gånger. En proffsdansare som var med i en säsong och även lyckades slå till med att vinna samma år är Yvo Eussen.

september 2021
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930