subscribe: Posts | Comments

Linedance

Kommentarer inaktiverade för Linedance
Linedance

Det här är en dans som kommer från USA. Den fick ett uppsving under 70-talet och kom till Sverige i början på 90-talet.  Den har efterhand blivit en relativt populär dans även om den inte konkurrerar med de gamla svenska klassiska. Dansen är ingen pardans, utan flera dansare ställer på rad och i vissa koreografier interagerar sedan med varandra. Till en början dansades det endast till countrymusik, men efterhand har den övergått till att även kunna dansas till annan musik. Det skiljer mellan squaredance och linedance. Namnet linedance kommer från att dansarna är uppställda på rad. Danserna är sedan uppbyggda så att dansarna följer stegkombinationer. Det finns otroligt många olika dansformationer idag.

Sverige

Linedance kom till Sverige i början på 90-talet, men det var först under 1997 och 1998 som det riktiga uppsvinget kom. Det var under den tiden som det bildades ett riksförbund och allt blev centraliserat. Organisationen står idag för att organisera för de country och westerndansstilar som dansas runt om i Sverige. Under riksorganisationen finns det också över 70 st olika klubbar inom linedance. Det anordnas allt ifrån SM, EM och VM. Det rolga med linedance är att det fungerar att dansa oavsett vilken nivå man lägger sig på. Dansen fungerar för ung som gammal likväl som för om man är man eller kvinna och det kvittar vilken storlek man har. Idag finns det runt 10 000- 15 000 dansare runt om i landet.  Det har gjorts en del tester inom linedance och det har kunnat påvisas att det är bra som förebyggande åtgärd mot benskörhet och det märks att man får hålla igång hjärnan när man dansar. Det är bra motion som dessutom ger ett stort socialt umgänge. Samtidigt är skaderisken relativt lite och man förbättrar både taktkänsla och sitt balanssinne.

Kläder

Det relativt valfri klädsel som gäller när det kommer till linedance. Det rekommenderas att man dansar i skor som har danssula i läder eller mocka och att man undviker gummisulor. Cowboyboots fungerar att använd så länge sulan inte gör märken i golvet. Det bästa är att köpa skor som är till för just dans. När det kommer till klädvalet är det i första hand att kläderna inte är för varma som rekommenderas.

Utbildningar och tävlingar

I linedance dansar man efter stegbeskrivningar. Det är oftast helt unika till den musik man dansar till och det gäller at lära sig dansen innan man år ut på dansgolvet. Klubbar anordnar workshops där det handlar om att gamla danser lärs ut till en nya dansare eller att koregrafer lär ut nyskrivna danser. Idag går det såklart att lära sig via youtube och liknande kanaler, men för en som vill börja är det lättast att vänd sig till sin lokala förening. Runt om i Sverige anordnas det flera tävlingar varje år. För att delta gäller det att bli medlem i en klubb för att sedan kunna träna sig till att kunna delta i en tävling. Linedance är en internationell dans och för den som vill tävla på högre nivå går det att ta sig hela vägen till VM.

oktober 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031