subscribe: Posts | Comments

Magdans i Sverige och dess historia

Kommentarer inaktiverade för Magdans i Sverige och dess historia
Magdans i Sverige och dess historia

Magdans är en form av dans som har blivit mer och mer populär på senare år. Det är fortfarande en dans som inte utförs av särskilt många, men intresset ökar för varje år. Magdans kännetecknas ofta av de vackra färgglada kläderna tillsammans med utsmyckningen som får dem att se väldigt lyxiga ut. Den typen av magdans som mestadels dansas i Sverige är den klassiska egyptiska stilen. Det finns många olika stilar av magdans och ofta är de kopplade till olika länder. Den som dansas i Sverige kallas Rags Sharqi och betyder dans från öst eller dans från Orienten.

Magdansens historia

Ursprungligen var den orientaliska dans en urgammal folktradition. Det var från Afrikas norra länder och Mellanöstern som de började dansa. Det finns en gammal sägen eller muntlig tradition som säger att dansen tog sig vidare till Egypten med resande befolkning och sedan vidare längs med Medelhavets kust. Dansen spred sig både norr och söder om Medelhavet. Befolkningen som spred magdansen kallads ghawazee. Idag har dansformen vidareutvecklats och blivit till den stil vi idag kallar magdans. Utvecklingen av dansen har kommit till att den idag är mer i kabaréstil än den tidigare mer genuina folklore stilen.

Kläder inom magdans

Det finns idag flera grenar av magdans och även om vi i Sverige till största del bara ser en finns det fler runt om i världen. För oss kännetecknas magdans till stor del av kläderna som dansarna har samt att tekniken på dansen skiljer stort jämfört med våra svenska traditionella danser. Kläderna för de som dansar brukar ofta vara en dräkt i två delar. Vissa dansare kan ha ett höftskynke. En stor del av dansen ligger i just kläderna och för de som dansar magdans är valet av kläder väldigt viktigt. Det finns en gren av magdans som kallas Baladi.

Det är främst kvinnliga solodansare dansar Baladi och de dansar ofta i en hel snäv klänning. De klänningarna har utvecklats från ett plagg som kallades tob.  I vissa av magdanserna används även en käpp, men i Sverige är det inte typiskt för magdansen. Dansrörelserna består till stor del av n serie rörelser. Höften rör sig oftast i åttor görs både vertikalt och horisontellt. Sedan tillkommer handrörelser, armrörelser och fotarbete. Dansen ska bilda ett samspel mellan dansaren och musiken.

Möjligheter i Sverige

Sverige har kommit så långt att det på många platser i landet anordnas kurser. Kurserna går ofta att hitta som orientalisk dans. De har kommit att bli populära och för den som vill testa på att dansa magdans finns det på många orter prova -på dagar. Det finns möjlighet att tävla i magdans även om utbudet på tävlingar är litet idag. Tävlingarna är inte på nationell nivå än och för den som gillar att tävla kan det dröja något år innan utbudet är större. Oftast är det för uppvisningar man blir tillfrågad om man dansar magdans. Idag får dansare gå kurser och läsa på privata utbildningar för att kunna utbilda sig högre inom magdansens konst.

september 2021
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930