subscribe: Posts | Comments

Magdans

Kommentarer inaktiverade för Magdans
Magdans

Denna artikel handlar om magdans. Magdanshistorian blandar flera kulturella gränser och startar i Mellanöstern och i afrikanska länder och fortsätter att utvecklas i västerländska kulturer som både en form av kulturell dans och exotisk underhållning. Under tvåtusentalet har genren fått stor omtyckthet runt om i samhället.

Tidig magdanshistoria

Namnet “magdans” är ett västligt namn som ursprungligen hänvisade till traditionell Mellanösterns dans. De tidigaste formerna av magdans var den egyptiska ghawazidansen under artonhundratalet och Raqs Sharqi, en arabisk dans från 1900-talet. Trots Egyptens geografiska läge i Afrika och bidrag från andra nationer som Frankrike, Turkiet och USA, används termen magdans vanligtvis idag för att inkludera alla traditionella danser i Mellanöstern, inklusive de som inte är geografiskt belägna där.

Ursprung i Egypten

De första magdansarna var en grupp resande dansare kända som ghawazee. Dessa kvinnor betraktades som zigenare i Egypten under 1700-talet och förvisades från Kairo under 1830-talet, men fortsatte med att uppträda i Övre Egypten och senare i Mellanöstern och Europa. Magdans var under denna tidsperiod ofta känd som “orientalisk” dans, och kvinnorna berömdes i Europa av författare och målare som fascinerats av konstens exotiska natur. Från ghawazee började raqs sharqi-genren.

Magdans växte i popularitet i USA på 1960- och 1970-talet under en tid då fler kvinnor blev friare. Vid denna tid hade dansen ett ganska sensuellt rykte, och västerländska kvinnor arbetade hårt för att återuppfinna den som en kvinnofokuserad dans som framfördes i samband med kvinnliga firande.

Koreografi genom tiderna

Koreografi genom tiderna

Medan magdans är mycket prålig i stil och kräver basdansen den disciplinerade färdigheter. Av den anledningen klarar de med erfarenhet av dansjazz eller balett av grundläggande magdansteknik, bra. Core-musklerna i dansarens kropp utför varje rörelse, i motsats till många andra danser där användningen av yttre muskler är störst. Majoriteten av rörelserna kommer från höft- och bäckenområdet; Emellertid är isolering av axlar och bröst också viktigt i just denna dans.

Det finns många magdansstilar och som dansas över hela världen, men de klassiska som ofta kommer tillbaka under magdansens historia är:

Shimmy – vibrerande höfter med musklerna i korsryggen. Du kan shimmy framifrån eller från sida till sida för att skapa denna vibration, och ibland utförs den också i axlarna.

Unduleringar – flödande, vätskerörelser i kroppen, inklusive en pulserande rytm i bröstet och en cirkulär vridning av höfterna och mage.

Höftträffar – en skarp och snabb pulsering av höfterna som rör sig ut från kroppen. När det utförs upp till hastighet ser det ut som att bäckenet svänger, men det är faktiskt benens vikt som pulserar snabbt och som skapar höftillusionen.

Magdanskläder

Tidig klädsel för magdans bestod av en topp, bälte som sitter lågt på midjan och sedan en kjol eller lediga byxor. Dessa har ofta i utsmyckningar av fransar, mynt eller paljetter. Denna historiska look, som först skildras på de tidigaste magdansare, används ofta fortfarande idag. Det fanns även många andra tillbehör som både bärs och bars av dansarna då. Med detta hoppas vi att du i alla fall fick en kort inblick i magdansens historia.

oktober 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031