subscribe: Posts | Comments

NYHETER

Allt om vals

Postat av on feb 18, 2019 in Tango | Kommentarer inaktiverade för Allt om vals

Allt om vals

Vals är en pardans i tretakt som har en lång historia och som det finns flera varianter av. Valsen dansas till musik med tre slag i takten, ofta med betoningen på första slaget. Vals är relativt enkelt att lära sig för många och det är därför den är så populär. Den kan dansas i helt olika sammanhang såsom folkdans, s k tiodans samt även inom argentinsk tango. (mer…)

Balett och Capoeira

Postat av on jul 10, 2018 in Tango | Kommentarer inaktiverade för Balett och Capoeira

Balett och Capoeira

Balett och Capoeira är två danstyper med en gammal historia. Det danserna har gemensamt är att de utvecklats i olika former sedan dess och att de fortfarande utövas. Balett är viktigare för dagens danser än man kan tro då baletten faktiskt är ursprunget till väldigt många av de danser som idag dansas i den västerländska kulturen. (mer…)

Let´s dance

Postat av on jun 24, 2018 in Tango | Kommentarer inaktiverade för Let´s dance

Let´s dance

Dansen i Sverige fick ett riktigt uppsving  i och med att tv-programmet Let´s Dance började visas på TV4. I Sverige började det visas 2006 och har ägt vårens fredagar på TV4 och svenskarna har bänkat sig framför tv:n för att se sina favoritkändisar gå från nybörjare till fullfjädrade proffs på dansgolvet. (mer…)

Dans och dess ursprung

Postat av on jun 10, 2018 in Tango | Kommentarer inaktiverade för Dans och dess ursprung

Dans och dess ursprung

Dans har varit en viktig del för människan genom årtusendena och fortsätter vara en viktig del av våran värld än idag. Dans är och har varit en viktig del i den religiösa kulten och med tiden så har allt fler olika former av dans utvecklats. (mer…)

Foxtrot – vi har vår egen variant i Sverige

Postat av on jun 4, 2018 in Tango | Kommentarer inaktiverade för Foxtrot – vi har vår egen variant i Sverige

Foxtrot – vi har vår egen variant i Sverige

Det finns flera olika typer av foxtrot. Vi har en variant i Sverige och den skiljer sig rätt mycket från den som finns i England och USA. Den svenska versionen kom att utvecklas från två skådespelare. Det var Harry Fox som kom att bli den som tillsammans med sin dansös Yansci Dolly satte grunden för foxtrot. (mer…)

Den kända föreställningen Svansjön

Postat av on maj 27, 2018 in Tango | Kommentarer inaktiverade för Den kända föreställningen Svansjön

Den kända föreställningen Svansjön

Svansjön kom till i slutet på 1800-talet. Det var på Bolsjojteaterna i Moskva som den 1977 hade premiär. (mer…)

Hur baletten hittade sin väg fram

Postat av on maj 19, 2018 in Tango | Kommentarer inaktiverade för Hur baletten hittade sin väg fram

Hur baletten hittade sin väg fram

Tittar man tillbaka i alla kulturer kan man på ett eller annat sätt se att dans har funnits i någon form av rituell karaktär. Ända tillbaka till forntiden i Egypten fanns det danser som dansades i ceremonier. (mer…)

Danslärare fanns på lärosätena

Postat av on maj 10, 2018 in Tango | Kommentarer inaktiverade för Danslärare fanns på lärosätena

Danslärare fanns på lärosätena

De ideal som växte fram under renässansens tid och 1600-talet lade grunden för att det skulle finnas danslärare på lärosätena i Sverige. Medborgaren idealiserades och det som kom att bli idealet var en medborgare med sund själ och kropp. Under 1600- och 1700-talet utvecklades skickligheten i dans till att bli mer nödvändigt för de bildade. Danslärarna var endera anställda vid ett universitet, på den tiden Uppsala eller Lund, eller reste runt på de adliga godsen. Allt för att lära ut sin dansskicklighet till den bildade befolkningen. (mer…)

Svensk dans under medeltiden

Postat av on apr 21, 2018 in Tango | Kommentarer inaktiverade för Svensk dans under medeltiden

Svensk dans under medeltiden

Långt tillbaka i Sverige på medeltiden var det ringdans och långdans som gälld i Sverige. Den äldsta kända pardansen i Sverige är polskan och den gjorde sitt intåg på de svenska dansgolven i början av 1600-talet. Det vi har lärt oss om danser och dans genom historien kommer från brev, dagböcker och memoarer som skrevs under de tidsepokerna. Genom att det skrevs mest av adel och borgerskap har det fallit sig naturligt att det vi vet idag om dans är just vad de dansade.  (mer…)

Sällskapsdansens resa genom Sveriges historia

Postat av on apr 10, 2018 in Tango | Kommentarer inaktiverade för Sällskapsdansens resa genom Sveriges historia

Sällskapsdansens resa genom Sveriges historia

Fram till 60-talet ingick dans som något de flesta lärde sig som ung för att det var allmänt känt att alla skulle kunna dansa. Ungdomar gick danskurser eller lärde sig dans av sina kompisar. Under flera hundra år var det också danslektioner som gällde för de som studerade vid universitet. Det spelade ingen roll om det var i ute på landet i en bondstuga eller om det var i en fin salong. Alla kunde stegen för att kunna bjuda upp till en dans. (mer…)