subscribe: Posts | Comments

Om Cancan

Kommentarer inaktiverade för Om Cancan
Om Cancan

Det finns många olika danser i världen, några äldre, några unga. Några kan vara likadana som när de startade andra har utvecklats. Cancan med sina sparkar och vågade steg där en av de danser som gått från att vara skandalös till att bli populär.

Historia

Cancan är en dans som kommer ifrån Frankrike och historiker tror att de första cancan stegen togs i nöjesparken Grande Chaumiére i södra Paris. Dit gick man, kvinna som man, för att roa sig tillsammans. Männen drack vin efter arbetsdagen och kvinnorna svärmade runt dem. Kvinnorna hade på sig kjolar och underkjolar och de gjorde höga sparkar, dessa kunde liknas med att de sparkade av hatten på männen. Det finns de som säger att cancan kan liknas med en feministisk dans.Ordet cancan betyder oförskämt skvaller, eller att man pratar strunt. Dansen går så långt tillbaka till tidigt 1800-tal. I början så var det en skandalös dans och polisen kom ofta för att avbryta på dansställen när de dansade cancan. Det var under en tidsperiod där kvinnorna inte visade sina vader och verkligen inte sina underkläder Men det var inte enbart kvinnor som framförde dansen utan det fanns även män som framförde den. Men de mest kända är kvinnor som framförde solodanser, två av dessa var Jane Avril och Louise Webber, också känd som La Goulue, hon var den bäst betalda dansaren och den bästa genom tiderna.

Men under åren så fick dansen mer respekt och familjer och turister kunde gå och se föreställningar nästan varje dag. Den som ville lära sig kunde även få möjlighet att göra detta i ett par timmar för en peng. På 1890-talet var dansen så populär att den dansades på dansställen i hela Paris. Det mest kända dansstället är troligen Moulin Rouge som har inspirerat till ett flertal filmer. Denna danshall finns även kvar idag och har dansföreställningar än. När cancan förflyttade sig utomlands, till England och USA så byttes soloakterna ut mot line dance, där de dansade på en rad. Klädseln blev också en viktig del i dansen.

Cancan-dansen idag

Man kan även idag åka till Paris och se en show med cancan-dansen. Den har utvecklats genom åren och ser inte ut som den gjorde förr, men det gör den inte sämre. Vill man åka till Moulin Rouge så kan man boka biljetter till en energifylld show. Om man vill lära sig att dansa så är det dessvärre ingen vanlig dans som lärs ut. Inga av de större dansstudiorna i Sverige kurser i cancan men om man tänkt åka till Paris för att se den dansas så kan man passa på att gå en workshop där.Cancan är en dans som är energifylld och en glad dans. Idag är det vanligast att man dansar i en grupp än solo, även om det förekommer. Det är inte för den pryda då den visar hud och kan för den pryda ses som skamlig. Men det är antagligen som med mycket annat, det ligger i betraktarens ögon.

oktober 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031