subscribe: Posts | Comments

Sällskapsdansens resa genom Sveriges historia

Kommentarer inaktiverade för Sällskapsdansens resa genom Sveriges historia
Sällskapsdansens resa genom Sveriges historia

Fram till 60-talet ingick dans som något de flesta lärde sig som ung för att det var allmänt känt att alla skulle kunna dansa. Ungdomar gick danskurser eller lärde sig dans av sina kompisar. Under flera hundra år var det också danslektioner som gällde för de som studerade vid universitet. Det spelade ingen roll om det var i ute på landet i en bondstuga eller om det var i en fin salong. Alla kunde stegen för att kunna bjuda upp till en dans.

Dansen hittar ut till folket igen

Idag har dans blivit mer populärt igen. Vi har mycket att tacka serien Lets Dance för det. Serien har givit dansen ett nytt ansikte utåt och det är lätt att bli imponerad av hur fantastiskt duktiga våra svenska artister och kändisar hinner bli under ett par månader. Det har gjort att många har vågat sig på att börja ta danskurser, även om det finns de som sitter hemma och tänker att de inte kan bli lika duktiga. Dans handlar mycket mer om att bli professionell tävlingsdansare och att få gemenskapen och glädjen som dansen bär med sig är något många glömmer. För den som vill få mer motion är det dessutom ett fantastiskt roligt sätt att få till lite träning. Många lyckas dock ta några steg runt midsommarstången en gång om året även om de inte dansar andra dagar.

Sällskapsdanserna hörde till lördagskvällarnas aktiviteter

Med Lets Dance har dansen tagit sig tillbaka ut i stugorna och fler får det som ett fritidsintresse. Jämför man med tidigare då dans var en naturlig del i uppfostran var det helt annorlunda, men glädjen i att dans idag är otroligt stor för de som kommer iväg.  Förr i tiden var det dansbanor som gällde på sommaren och på lördagskvällar förväntades det att man kunde dansa om man bjöd upp eller blev uppbjuden. Under vintern förflyttades aktiviteterna inomhus och här var det precis lika viktigt att ha koll på dansstegen som utomhus om man vill imponera på det motsatta könet.

Under 70-talet började discokulturen ta över och det blev rätt naturligt att besökarna till de ställen som anordnade sällskapsdanser minskade. Sällskapsdansen har sedan dess fått mer konkurrens, men på många ställen lever den kvar än idag.

De vanligaste sällskapsdanserna

Bugg är en av de mest populära danserna i Sverige idag. Den är lätt att lära sig och den är rolig för de flesta. Det som gör den lite speciell är det att mycket improviseras under dansen och rörelserna är lätta att följa. Den andra av de två största danserna är foxtrot. Den är enkel att lära in och många gillar den härliga rytmen och att det ofta är glad och härlig dansbandsmusik som spelas till. Det finns några fler typiska sällskapsdanser och till dem hör boogie woogie, lindy hop, west coast swing och såklart dubbelbugg som är en variant på bugg. En dans som riktas lite mer till publiken som också är en sällskapsdans är Rock n roll. De flesta sällskapsdanser har kommit till under 1900-talet.

oktober 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031