subscribe: Posts | Comments

Squaredance

Kommentarer inaktiverade för Squaredance
Squaredance

Squaredance har funnits i Sverige i runt 40 år. Det var i slutet på 70-talet som squaredance kom till Sverige från USA. Dansen har sitt ursprung i amerikansk folkdans och kom till under 1930 och 1940 talet. Idag har dansen spridit världen runt och den har blivit mycket populär tack vare att både gammal som ung kan delta.

Dansen går ut på att fyra par placerar sig så att de utgör en fyrkant. Det är grundformationen. Dansen leds sedan av en caller som ropar ut vilken rörelse dansarna ska utföra. Ofta sjunger callern ut det i takt och ton till musiken och det hela blir till ett vackert samspel. De enskilda turerna kallas call och tränas i förväg in. Alla calls följer en internationell standard. Idag finns ett internationellt förbund och dansen utvecklas ständigt. Callern sätter ihop enskilda turer så att det skapas koreografiska mönster och dessa skapar sedan en dans.

Det går att göra oändligt många variationer och det roliga med squaredance är att ingen dans är den andra lik. För dansarna gäller det att hålla koncentrationen på topp och verkligen följa callerns instruktioner. Alla i en square behöver samarbeta för att kunna utföra de olika turerna och det är viktigt att alla hänger med. Det är just samarbetet med de andra dansarna som gör spänningen och att det blir lite av en utmaning. Det är en artig dans och alla åtta i en grupp bugar åt varandra innan och efter dansturen.

Festivaler runt om i Sverige

Idag hålls det flera festivaler runt om i Sverige. Det finns en stor där det kommer besökare från hela landet och det är den som heter Squaredance Convention. Den hålls inte på en och samma plats utan det varierar och det har även hänt att den svenska festival stått som värd för den årliga europeiska. Det har då kommit dansare från europeiska länder.

Kläder

Klädvalet inom squaredance är ofta ganska fritt. Det första är att klädseln kan vara just valfri. Beroende på tillställning kan det sedan heta att den ska vara proper eller korrekt och då förväntas dansarna ha långärmad skjorta när det kommer till männen och för kvinnorna är det blus och kjol som gäller. För de som har traditionella kläder är det westerninspirerade kläder som gäller och sedan boots och jeans till skjortan.

Utbildning

Oftast sker utbildningen genom kurser. Man börjar som nybörjare och det brukar vara två terminer som man räknas som nybörjare. Under tiden man räknas som nybörjare är det 51 calls som man ska lära sig. Man går sedan vidare till basic nivå där man ska lära sig fler calls och så fortsätter det. Det finns otroligt många nivåer och det går aldrig att bli fullärd inom squaredance. I Sverige anordnas både terminskurser och flerdagarskurser. Här finns en uppsjö av möjligheter att lära sig mer. Det är genom det nationella förbundet eller lokala klubbar som träningarna och kurserna hålls. För de som gillar att tävla går det givetvis att kombinera med att delta i tävlingar och de arrangeras på flera platser per år.

september 2021
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930