subscribe: Posts | Comments

Svensk dans under medeltiden

Kommentarer inaktiverade för Svensk dans under medeltiden
Svensk dans under medeltiden

Långt tillbaka i Sverige på medeltiden var det ringdans och långdans som gälld i Sverige. Den äldsta kända pardansen i Sverige är polskan och den gjorde sitt intåg på de svenska dansgolven i början av 1600-talet. Det vi har lärt oss om danser och dans genom historien kommer från brev, dagböcker och memoarer som skrevs under de tidsepokerna. Genom att det skrevs mest av adel och borgerskap har det fallit sig naturligt att det vi vet idag om dans är just vad de dansade. 

Idag finns har mycket information samlats på nordiska museet. Det är främst information från 1800 och 1900-talen som finns där. När det kommer till dans och historia är det folklivsforskare som har dokumenterat dansen genom historien. De forskar om kulturella traditioner och bland dem ingår dans. Forskarna har kommit fram till att dans var n naturlig del i livet för de flesta. För ungdomar och vid festliga tillfällen gällde det att kunna ta sig fram på dansgolvet. Dansen lärdes ut både genom lek i form av ringlekar och genom att lära från sina närstående och vänner. Viktigt vid den här tiden var när man fick börja dansa och det var först när man hade konfirmerat sig som man fick dansa pardanser.

Alla skulle kunna dansa

Under den här tiden var det viktigt att alla kunde dansa. Det var allmänt känt som att dans tillhörde en god uppfostran och de flesta behövde och ville lära sig dansa. För den som inte kunde dansa kunde det till och med gå så långt att de uppfattades som efterblivna och ställdes då utanför sällskapslivet. Det visar på hur viktigt det var att lära sig de rätta stegen inom danserna. Det spelade ingen roll om man var äldre, yngre, gift eller ogift, alla deltog.

Runt om i Sverige finns det olika berättelser om hur det sågs på de som inte kunde dansa. De blev kallade för att “det var något som fattades” och “trögmåns”. Det finns en massa roliga berättelser att läsa om för från gamla historier. På skånska Trolleholms slott bodde Brita Stjernswärd och i hennes dagböcker kan man bland annat läsa följande stycke. “En oundgänglig sällskapstalang var dansen, som på ett helt annat sätt än nu ingick i både pojkars och flickors uppfostran.

Och vad inte de vuxna i familjen redan i tidiga år kunde bibringa barnen, det lärde de sig av dansmästare, som också besökte gårdarna tidvis. Dessemellan övade man sig så gott man kunde, och fanns inga herrar hemma i familjen, skulle flickorna dansa med varandra.” Det beskriver tydligt hur viktig dansen var i samhället förr i tiden.

Stort inflytande i samhället

Sällskapsdansen var otroligt viktig för hela det svenska samhället och har satt sin prägel i mycket som lever kvar än idag. Få saker som just dansen har visat sig få så stor betydelse i historien. Förr i tiden var det ofta sättet att kunna hitta en blivande partner. Balerna och festerna var också de stora mötesplatserna där man träffade andra inom sin sociala grupp. Det spelade ingen roll om det var för adeln eller festligheter ute på gårdarna för bönder. Dansen var det centrala.

september 2021
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930