subscribe: Posts | Comments

Svensk folkdans

Kommentarer inaktiverade för Svensk folkdans
Svensk folkdans

Svensk folkdans är en dans de danser som dansades runt om i Sverige. De som man kallar för folkdans är de som dansades på mitten av 1800-talet eller tidigare. Något de kännetecknas av är att de oftast har först vidare genom traditioner än genom utbildningar. Ursprungligen dansades de av befolkningen ute på landsbygden och oftast vid fester och högtider.

Under 1800-talet började koreografer att göra folkdanserna mer enhetliga. Innan det dansades det i form av sällskapsdans och folkdanser. Tittar man tillbaka längre bak i tiden var det ringdans och långdans som dansades, men det var så långt tillbaka som på medeltiden. Traditionerna kommer ändå från den tidsepoken och de har utvecklats till den form som dansas idag. Det fanns också folkdanser som var tävlingsdanser och bland dem kan vi räkna in halling, skinnkompass och björndans. De här danserna var det mest män som tävlade i och det var skickligheten som bedömdes. Förr i tiden beskrev ofta folkdanserna en händelse i livet. Det kunde vara olika saker som hände i form av bröllop, vävning, något inom jordbruket och liknande.

När folkdans blev gammaldans

Ett stort skifte inom dansvärlden kom på 1930-talet då det i Sverige började bli populärt med nyare dansstilar som bland annat foxtrot. De äldre danserna började kallas för gammaldans i folkmun och till dem räknade man vals, schottis, hambo och snoa. Det som egentligen kallas folkdans är när man kan se att en viss typ av dans dansas i en bestämd form på inom en särskild geografisk plats. För den kulturella och nationella biten skapar en folkdans en form av identitet för befolkning.

Idag visas svensk folkdans ofta upp på marknader och andra tillställningar. Ofta bär dansarna en nationaldräkt som är typiskt för orten de håller till på. Folkdanser liknar ofta varandra om man ser till ett större geografiskt område och folkdanser i norra Europa liknar våran svenska folkdans mycket. Idag anordnas det kurser och utbildningar i folkdans till skillnad från förr då man lärde sig folkdansen genom tradition. Det anordnas kurser i hela Sverige och för den som vill bli instruktör finns det även en folkdansinstruktörskurs. Utbudet på kurser är stort och det är populära.

Folkdans – mer än bara en dans

I Sverige finns en större organisation som anordnar verksamheter med folkdans som tema. Svenska Folkdansringen heter organisationen och de anordnar allt från träffar till kurser kring folkdans, inte bara själv dansen. Kläderna är en viktig del av folkdansen och det finns kurser att gå för att sy upp kläder till de olika träffarna och evenemangen. För den som är intresserad av folkdans kan det vara bra att gå på några uppvisningar till att börja med. Det finns även distriktsföreningar och alla är välkomna att komma med. Även om man inte kan delta i själva dansen finns det en otrolig gemenskap runt omkring med fokus på de gamla traditionerna. Det går att sysselsätta sig med allt från att sy kläder, arrangera evenemang och självklart till att dansa. Folkdans handlar mycket om just gemenskap och bevarandet av traditioner.

oktober 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031