subscribe: Posts | Comments

Tävlingar i dans

Kommentarer inaktiverade för Tävlingar i dans
Tävlingar i dans

Dans är en fantastiskt rolig aktivitet som kan utföras av dem allra flesta. Många dansar på krogen eller på fester men andra har dans mer som en hobby eller sport och vissa dansar mer professionellt. Denna artikel kommer att handla om olika tävlingar som finns inom olika dansstilar.

Att dansa har många goda egenskaper, både psykiskt men också fysiskt. Att röra på sig vet dem flesta är bra men dans har också stor och positiv psykisk effekt på vår hjärna som framkallar det så kallade lyckoruset. Något dem flesta inte vet är att danssport faktiskt är en idrottsgren inom den internationella olympiska kommitteen. Fördelen med vissa stilar är att stilar kan förändras, slipas och förbättras och detta har många svenska utövare bidragit till. Man delar upp dans i antalet dansare som pardans, solodans eller gruppdans. Dans har sedan urminnes tider varit en företeelse bland människor och stilarna har naturligtvis sett olika ut under dem olika årtionden.

Under 1900-talet kom det fram väldigt många stilar som är än idag populära. Dem flesta människor dansar på fester, nattklubbar och eller andra trevliga tillställningar men det finns dem som också har det som en mer serös aktivitet som även tävlar i olika danser. I dem allra flesta danser, som exempelvis bugg, disco, hip hop och vals så finns det tävlingar, både internationella men också nationella. Dem allra flesta större danstävlingar brukar arrangeras av det Svenska Danssportförbundet som även anordnar SM i olika dansstilar. SM anordnas i dem allra flesta danser så som: Lindy Hop, bugg, dubbelbugg, standarddanser, hip hop, latinamerikanska danser, disco och boogey woogie. Breaking är en relativt ny dansstil om man ser till andra dansstilar och breaking har varit väldigt populärt sedan 1980-tal. I Sverige är breaking väldigt populärt och utövas av väldigt många dansare och dansstilen är precis som många andra mer nya stilar under utveckling.

Tävlingar över hela Sverige och världen

Tävlingar över hela Sverige och världen

Men om man återgår till olika tävlingar så hittar man större tävlingar i flera svenska städer. I Södertälje kommer det att anordnas Masterstävlingar för stilen disco medan SM i hip hop kommer att gå av i Eskilstuna och runt om i landet finns det även inhemska tävlingar med svenska dansstilar som exempelvis Björkstabugg. Den traditionella danstävling Norrlänsmärsterskapen är en årlig tävling för flera olika stilar men den mest populära är just Björkstabugg.  Bugg är en väldigt populär dansstil i Sverige och flera tävlingar anordnas och en av dem större är Rocksulebuggen i Karlstad.

I nästan varje land finns det en dansstil som är förknippad med just det landet eller kulturen som t.ex. Tango i Argentina, magdans i Mellanöstern och Flamenco i Spanien. I USA anordnas Hip Hop International, en internationell tävling som samlar fler än 5000 deltagare över hela världen och är dessutom världens största Hip Hop tävling. I USA anordnas det även World Professional Latin Dance Competition som är en årlig internationell tävling som samlar all latinamerikans dans så som rumba, cha cha, samba och swing. Som man kanske förstår så finns det väldigt många tävlingar världens över inom alla möjliga dansstilar och varje tävling har en unik prägel.

september 2021
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930